• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  GGQ 2013 – Vraag 18

  Wat was de affaire-Westmeijer?

  a) In 1909 kwam Abraham Kuyper in opspraak door schenkingen van rijke zakenlieden aan de ARP, waarbij zijn vermeende minnares Mathilde Westmeijer betrokken was.
  b) In 1914 kwam aan het licht dat prins Hendrik in verband met zijn buitenechtelijke affaires gechanteerd werd door zijn advocaat Cornelis Westmeijer.
  c) In 1951 werd bekend dat prins Bernhard bij de onderscheiding van oorlogshelden zijn goede vriend Samuel Westmeijer voorrang had verleend.
  d) In 1983 ontdekten journalisten dat enkele onderscheiden officieren onder leiding van luitenant Westmeijer tijdens de Politionele acties misdaden tegen de menselijkheid hadden begaan.

  Antwoord: a) Bij de affaire-Westmeijer kwam minister Abraham Kuyper in 1909 opspraak. Hij zou de rijke zakenman Rudolf Lehman een officierskruis in de Orde van Oranje-Nassau hebben toegekend, in ruil voor een donatie van 11.000 gulden in de partijkas van de ARP. Kuypers’ vermeende minnares Mathilde Westmeijer, een dame met een twijfelachtige reputatie, zou de twee met elkaar in contact hebben gebracht. Hoewel Kuyper uiteindelijk voor een groot deel van de blaam gezuiverd werd, had zijn reputatie toch schade opgelopen. Deze affaire wordt ook wel de ‘Lintjesaffaire’ genoemd.