• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Gezinskaarten Delft, Amsterdam en Rotterdam en andere plaatsen

  Bronnen door Eric Hennekam

  Via de website Digitale Stamboom Delft (kies optie bladeren) is het nu mogelijk om de gedigitaliseerde gezinskaarten van Delft over de periode 1909-1938 te raadplegen. Ook van Rijswijk zijn de gezinskaarten deels (1923-1938) toegankelijk gemaakt. 

  Het is per plaats afhankelijk over welke periode de gezinskaarten werden bijgehouden. Dat kan zijn tussen de jaren 1880 en 1941. Ze waren onderdeel van de bevolkingsregistratie en werden na afschaffing vervangen door de persoonskaarten (1938-1994).

  Op de gezinskaarten werden de gegevens van de inwoners bijgehouden, zoals naam, geboortedatum, burgerlijke staat, adres, beroep en kerkgenootschap. Het hoofd van het gezin staat als eerste genoemd, daarna komen alle leden van het gezin die op hetzelfde adres wonen.

  Van verschillende andere plaatsen in Nederland staan de gezinskaarten online. Ze zijn meestal simpel te vinden door in Google te zoeken met het woord gezinskaart, eventueel in combinatie met een plaatsnaam. Bijvoorbeeld: gezinskaarten Rotterdam (1880-1941) of gezinskaarten Amsterdam (1893-1939). Je kunt ook geografisch zoeken door gebruik te maken van de Archiefwiki en daar de kaart van archieven en archieforganisaties van Nederland te gebruiken.

  Afbeelding: voorbeeld deel gezinskaart. Op de achterzijde staan adresgegevens etc.