Home Gezien

Gezien

  • Gepubliceerd op: 18 mei 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins

Het zeemansleven is meer dan ‘in elk stadje een schatje’, wil het Maritiem Museum duidelijk maken. Toch blijft vooral het nagebouwde rosse buurtje in de herinnering hangen.


Waardering: 7

Metershoge golven doen een klipper kapseizen. Een vrouw valt door een raam van de Titanic. De bezoeker van een kalmer onderdeel van de tentoonstelling Zeemansleven B ‘Navigatie’, bijvoorbeeld B wordt na een poosje opgeschrikt door hartverscheurend gegil. Het komt uit een ruimte met videofragmenten van rampen op zee.

Wie daarvandaan gaat, loopt meteen aan tegen een vrediger maar ook choquerend tafereel. Een roomblanke naakte vrouw vlijt zich dicht tegen een matroos in een blauw pak. Het schilderij lokt de bezoeker naar de ingang van een louche havenbuurtje met twee peeskamertjes, een zeemanskerkje, een tattoo-shop en een bruin kroegje. Kozijnen en deuren zijn scheef. Het steegje is het pronkstuk van de tentoonstelling.Maar de expositie wil af van het cliché van de zeevarende als avonturier met ‘in elk stadje een ander schatje’, dus ook serieuzere kost is er in overvloed. Er is een twintigtal ruimtes met thema’s als ‘Aanmonsteren’, ‘Vrije tijd’, ‘Eenzaamheid’, ‘De keuken aan boord’ en de opleiding tot zeeman. Bij het onderdeel ‘Aanmonsteren’ is te zien op hoeveel vlees, vis en boter een matroos onderweg kon rekenen. En een nagemaakt huiskamertje is gewijd aan een radioprogramma met Mies Bouwman dat in de jaren zestig de eenzaamheid van scheepsbemanningen moest verlichten.

Er is veel interessante informatie, maar het lijkt of de uitbundige vormgeving en de leuke ideeën te veel invloed hebben gekregen op de onderwerpkeuze. Sommige voor de hand liggende vragen worden niet beantwoord, terwijl minder relevante zaken wél veel aandacht krijgen. En doordat er geen duidelijk alternatief verhaal verteld wordt over het zeemansleven blijft vooral het rosse buurtje in de herinnering hangen.

Het dat cliché over zeelieden en vrouwen is dus nog niet afgerekend, maar mooi en verzorgd is het allemaal wel.

Zeemansleven
Tot en met 4 september in het Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Open: di-za 10-17 uur, zo 11-17 uur. Info: 010-40 29 264 of
www.maritiemmuseum.nlDit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.