Home Programma 4.5 – Zoet is goed: Suiker in de Middeleeuwen
4.5 – Zoet is goed: Suiker in de Middeleeuwen
4.5 – Zoet is goed: Suiker in de Middeleeuwen

4.5 – Zoet is goed: Suiker in de Middeleeuwen

Lezing met proeverij
Van Beinum Zaal
16:30 - 17:30

Wie gezond wil leven, mijdt suiker. Artsen en voedingsdeskundigen adviseren ons steevast om matig te zijn met zoetigheid. ‘Suiker is het nieuwe roken!’ roepen sommigen. Maar een arts in de Middeleeuwen had u waarschijnlijk gezegd dat zoet eten juist heel goed past in de gezondheidsleer, en had u medicijnen met suiker voorgeschreven. Waar kwam die opvatting vandaan?

Culinair historica Christianne Muusers vertelt hierover in haar lezing over middeleeuwse voedingsleer en receptuur, en gaat daarbij vooral in op de rol van suiker en zoetigheid. Ze deelt authentieke recepten uit historische bronnen en laat zien waar de opvattingen over eten en smaak vandaan kwamen, en hoe deze met de eeuwen veranderden. 

Na afloop van de lezing kunnen de bezoekers drie historische gerechtjes proeven die in de lezing besproken zijn. De recepten zijn tot twee weken na de lezing gratis te downloaden vanaf Muusers’ website Coquinaria.nl.

Christianne Muusers is neerlandica en historica, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis. Ze doet momenteel onderzoek naar historische vegetarische kookboeken en recepten. In 2022 won de publicatie Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593, dat Muusers schreef samen met Marleen Willebrands, de Joop Witteveenprijs voor beste culinair-historische publicatie.