Home Programma Workshop oude handschriften ontcijferen
Workshop oude handschriften ontcijferen
Workshop oude handschriften ontcijferen

Workshop oude handschriften ontcijferen

Masterclass door Hildo van Engen.
-

Tot voor kort was paleografie, de wetenschap van historische handschriften ontcijferen, puur een kwestie van mensenwerk. Maar Het ontcijferen van oude handschriften vergt vaak een jarenlange oefening. Toch zullen er in deze workshop snelle resultaten worden geboekt. Archivaris en handschriftdeskundige Hildo van Engen, al enkele jaren vaste verzorger van workshops paleografie op het festival, zet u zelf aan het werk en laat u meekijken en meedenken naar enkele eeuwenoude teksten. Ook deelt hij de laatste inzichten op het gebied van automatische handschriftherkenning. Biedt automatisering hier onvermoede kansen, of blijft de paleograaf slimmer dan de computer?

Hildo van Engen geeft regelmatig cursussen paleografie voor beginners en gevorderden. Hij is gemeentearchivaris van ’s-Hertogenbosch en coördinator van het team Archief bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Van Engen studeerde Middeleeuwse Geschiedenis en Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit. 

Let op: voor deze masterclass dient u zich tijdens het festival van tevoren in te schrijven. Er is ruimte voor maximaal 30 personen.

NB: de masterclass vindt plaats in de Loft. Deze locatie is niet per lift bereikbaar, maar alleen via twee trappen. We raden bezoekers die slecht ter been zijn af om een programmaonderdeel op deze locatie te kiezen.