Home Programma 1.2 – De beerput gaat open: Stoomcursus archeologie
1.2 – De beerput gaat open: Stoomcursus archeologie
1.2 – De beerput gaat open: Stoomcursus archeologie

1.2 – De beerput gaat open: Stoomcursus archeologie

Onderzoek naar poep, pies en huisafval (1300-1800)
Blauwe Zaal
10:15 - 11:00

In dit programmaonderdeel kijken we onder leiding van stadsarcheoloog Anja van Zalinge eerst kort wat een beerput precies is en hoe zo’n put wordt opgegraven. Daarna gaat u zelf aan de slag met bijzondere vondsten uit een Haarlemse beerput en ontdekt u hoe belangrijk deze vondsten zijn voor onze kennis over het dagelijkse leven in de Middeleeuwen en de nieuwe tijd.

Waar mensen leven laten ze afval achter: uitwerpselen, huisafval en nog veel meer. Een van de manieren om afval te verzamelen en verantwoord af te voeren was vroeger de beerput, waarin zowel  huishoudelijk afval als uitwerpselen in werden verzameld. Die beerputten worden regelmatig door archeologen teruggevonden en opgegraven, in Haarlem en andere steden. Ze zijn een bron van informatie over het dagelijks leven van mensen, arm en rijk, door de eeuwen heen. Door de vondsten uit beerputten zijn deskundigen meer te weten gekomen over voedselpatronen en huisraad. Maar ook over handel en nijverheid en de soorten van bewoning in de stad. En soms leveren deze archeologische schatkamers ook bijzondere of mysterieuze voorwerpen op.

Let op: u hoeft zich voor dit programmaonderdeel NIET van tevoren in te schrijven

Anja van Zalinge is stadsarcheoloog van Haarlem en directeur van het Archeologisch Museum Haarlem. Tijdens eerdere edities van het Geschiedenis Festival vertelde ze onder andere al over de beroemde Haarlemmerolie, en reconstrueerde ze een skelet van een Haarlemmer uit de middeleeuwen, dat was gevonden tijdens opgravingen in de binnenstad.