Home Programma Willem Melching over Wenen
Willem Melching over Wenen
Willem Melching over Wenen

Willem Melching over Wenen

Reis naar het Wenen van het einde van de negentiende eeuw.
-

In het fin de siècle maakte Europa op alle fronten enorme veranderingen door. De industrialisatie had invloed op de hele maatschappij, het socialisme was in opmars. De wetenschappelijke wereld werd opgeschud door ontdekkingen als röntgenstraling, de opkomst van het darwinisme en het begin van de psychiatrie.

Wenen was in deze periode een ware broedplaats van culturele en politieke veranderingen. De traditionele barokpaleizen kregen gezelschap van de art nouveau-architectuur. Kunstenaars als Gustav Klimt, Egon Schiele maakten de tongen los. De macht van de keizer in de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie stond ter discussie, in de koffiehuizen werden nieuwe politieke stromingen geboren, en in 1880 opende Sigmund Freud in Wenen de eerste psychiatrische praktijk.

Vorig jaar kon de lezing van Willem Melching op het laatste moment niet doorgaan. Dit jaar verzorgt hij de lezing daarom met veel plezier alsnog.

Willem Melching is historicus en Duitslanddeskundige. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in Duitsland. Hij schreef onder andere een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie: Hitler (opkomst en ondergang van een Duits politicus).