Home Programma Wetenschap als ontdekkingsreis
Wetenschap als ontdekkingsreis
Wetenschap als ontdekkingsreis

Wetenschap als ontdekkingsreis

Louise Fresco verzorgt de openingslezing op het Geschiedenis Festival.
Grote Zaal
-

De openingslezing van het Geschiedenis Festival wordt dit jaar verzorgd door Louise Fresco. Zij schreef het essay voor de Maand van de Geschiedenis. Kruiden, kokkels en kippen. Wetenschap als ontdekkingsreis is een eerbetoon aan alle onderzoekers van vroeger en nu, en laat zien hoe wetenschappelijke vooruitgang meestal een kwestie is van hardnekkig doorwerken, mislukte experimenten, dwaalsporen en soms van stom toeval.

In de lezing ontmoeten we twee historische voorbeelden van wetenschappelijk doorzettingsvermogen.  Fresco vertelt het verhaal van een bioloog in dienst van de VOC, die ondanks branden, blindheid en andere rampen werk kon nalaten dat wereldberoemd werd. En ze laat ons kennismaken met een 19e-eeuwse arts die geheel door toeval het bestaan van gebreksziektes en de rol van vitamines ontdekte en uiteindelijk de Nobelprijs ontving.

Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC Handelsblad. Haar recentste boeken zijn de roman De plantenjager uit Leningrad en Ons voedsel. Na afloop van haar lezing is er een signeersessie voor het essay in de foyer van de Philharmonie.

Louise Fresco. Foto door Annabel Oosteweeghel.

Eureka! Is het thema van de Maand van de Geschiedenis. Deze uitroep van Archimedes is een eerbetoon aan alfa’s en bèta’s, boekenwurmen en ingenieurs, wetenschappers en ontdekkingsreizigers en iedereen die de wetenschap op eigen wijze vooruit helpt.