Home Programma Vrouwen in medische collecties
Vrouwen in medische collecties
Vrouwen in medische collecties

Vrouwen in medische collecties

Waarom ontbreken vrouwen in medische tekeningen? En welke medische instrumenten gebruikten artsen?
PHIL Café
04:57 - 04:57

De geneeskunde is eeuwenlang voor en door mannen bepaald. Ook verzamelingen van medische objecten tonen veelal een mannelijke blik op de geschiedenis. Welke nieuwe perspectieven en inzichten ontstaan als we ons bewust worden van vooroordelen (de genderbias) in medische geschiedenis en medische collecties?

Wetenschapsmuseum Rijksmuseum Boerhaave onderzoekt in aanloop naar een nieuwe tentoonstelling hoe vrouwen vertegenwoordigd zijn in medische collecties. Mieneke te Hennepe, conservator medische collecties bij Rijksmuseum Boerhaave, neemt u mee in de man/vrouw-verhoudingen in de medische geschiedenis en objectencollecties. Ze schetst de eerste bevindingen van het onderzoek tot nu toe. Zo vertelt ze over prentenverzamelingen en het ontbreken van vrouwen in medische tekeningen, maar ook over de historische ontwikkeling van de gynaecologische onderzoeksstoel. Ze neemt bovendien een aantal verrassende (oude) medische instrumenten mee die u zelf mag bekijken. 

Na de inleiding is er ruimte voor discussie en gesprek. Ook zijn er formulieren beschikbaar waarop deelnemers (anoniem) informatie en suggesties voor het onderzoek kunnen inbrengen.