Home Programma Verhalen uit Berlijn: de relatie DDR en Rusland
Verhalen uit Berlijn: de relatie DDR en Rusland
Verhalen uit Berlijn: de relatie DDR en Rusland

Verhalen uit Berlijn: de relatie DDR en Rusland

Lezing door Anja Fricke en Judith Janssen.
-

De socialistische staat DDR hield in 1990 op met bestaan, maar de verhalen van de inwoners zijn er natuurlijk nog.  Hoe plaatsen we die verhalen uit de voormalige DDR in de geschiedenis? Hoe moeten we bijvoorbeeld omgaan met (voormalige) Oost-Duitsers die nu de kant van Poetin kiezen?

Anja Fricke, cultuurwetenschapper en DDR-specialist, gaat tijdens haar lezing dieper in vraagstukken als deze. Samen met Judith Janssen verzorgt zij reizen naar Berlijn en omgeving. Zowel tijdens de reis als tijdens de lezing richt ze zich op belangrijke gebeurtenissen en personen die het verhaal vertellen van de DDR en het Rusland van de afgelopen eeuw.  Na afloop van haar lezing kunt u met haar napraten bij de stand van Labrys reizen in de foyer van de Philharmonie.

Judith Janssen studeerde Slavische taal- en letterkunde. Ze woonde in Moskou en heeft diverse groepen geleid naar Rusland, Oekraïne, Armenië en Georgië. Ze verzorgt voor HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen) lezingen en cursussen over Russische literatuur.

Anja Fricke is cultuurwetenschapper en zelfstandig DDR-specialist. Zij ontwikkelt lessen en colleges voor diverse organisaties. Ook ontwikkelt en verzorgt zij samen met Labrys reizen met verschillende thema’s naar Oost-Duitsland. Zij werkt samen met het DDR-museum in Monnickendam en met het Duitsland-Instituut in Amsterdam.

Anja Fricke.