Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

maandag 29 juli 2019

Theater Nomade

Preview voorstelling, 12.45-13.00 en 13.30-13.45

Willem van Oranje


Theater Nomade presenteert tweemaal een voorproefje van een kwartier uit hun voorstelling Willem van Oranje. Acteur Marcel Schouwstra kruipt tweemaal in de huid van Willem van Oranje en neemt u mee in het turbulente leven en de vele dilemma's die de "Vader des Vaderlands" doormaakte voor hij die eretitel verdiende.

Beleef de ketterverbrandingen en de Beeldenstorm, en Willems verblijf op Slot Dillenburg en de relatie met zijn vier vrouwen en familie. Zie de veldslagen bij Heiligerlee en op de Mookerheide en wees getuige van de inname van Brielle, het Beleg van Haarlem, de Victorie van Alkmaar, Leidens’ Ontzet en de declamatie van  het Placcaet van Verlatinghe. Maak ten slotte mee hoe Philips II Willem vogelvrij verklaart, met de moord op het Prinsenhof in Delft tot gevolg. De voorstelling is niet alleen een levende geschiedenisles, maar trekt ook opmerkelijke parallellen met de samenleving van nu.
 
Rondom de optredens kunt u Willem de Zwijger ontmoeten in de foyer van de Philharmonie, waar hij misschien over te halen is tot een gesprek over de voorstelling.

Meer informatie
Scenario en regie: Ab Gietelink

Theater Nomade en haar artistiek leider Ab Gietelink presenteren hun theaterwerk al 35 jaar in zeer diverse theatercircuits. Tussen 1985 en 1997 was Theater Nomade deel van het Nieuwe theatercircuit. Vanaf 1998 realiseerde Theater Nomade honderden historisch geënsceneerde theatervoorstellingen op tientallen monumentale locaties.

Avondprogramma

Vincent Bijlo, Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Big Band

Muzikaal slotstuk, 19:30-21:00

De uitsmijter van het Geschiedenis Festival is een show waarin muziek en geschiedenis hand...

Jeroen Dijsselbloem

Keerpunten in de recente geschiedenis

Interview, 10.30-11.15

In de serie 'Ooggetuigen' interviewt Coen Verbraak prominenten die ooggetuige waren van...

Geert Mak

In Europa

Lezing, 10.15-11.15

Geert Mak maakt dit jaar voor de tweede keer zijn opwachting op het Geschiedenis Festival....

Maarten van Rossem

21e eeuw

College, 16.30-17.30

's Lands bekendste historicus, Maarten van Rossem, is ook dit jaar van de partij. Voor de...