Home Programma Oorlogsmisdadigers, genocideplegers en terroristen
Oorlogsmisdadigers, genocideplegers en terroristen
Oorlogsmisdadigers, genocideplegers en terroristen

Oorlogsmisdadigers, genocideplegers en terroristen

Alette Smeulers geeft inzicht in hun motieven.
05:06 - 05:06

De geschiedenis van de mensheid zit vol gewelddadige machthebbers en volgers. Van Pol Pot tot Poetin en van Mengele tot Breivik. Maar hoe  komt het dat sommige mensen groen licht geven aan massaslachtingen, seksueel geweld en marteling? Wat gaat er om in hun hoofden?

Hoogleraar Alette Smeulers doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de mechanismen achter internationale genocide, oorlogsmisdrijven, en terrorisme. Ze beschreef in een recent verschenen overzichtswerk dertien daderprofielen, en geeft tijdens het Geschiedenis Festival een inkijk in haar analyses. Ze is ervan overtuigd dat zeer ernstige misdaden te voorkomen zijn − of in ieder geval te beperken − als we beter begrijpen waarom daders deze misdrijven begaan. Daarvoor moet er op internationaal vlak wordt samengewerkt.

Alette Smeulers is hoogleraar aan de Universiteit van Groningen en het University College Groningen. Ze is ook  een van de oprichters van het  Center for International Criminal Justice (CICJ) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit centrum doet interdisciplinair onderzoek naar geweldsmisdrijven op nationale en internationale schaal.