Home Programma 1.8 – Sporen van de Nederlandse taal in Amerika: de tawl
1.8 – Sporen van de Nederlandse taal in Amerika: de tawl
1.8 – Sporen van de Nederlandse taal in Amerika: de tawl

1.8 – Sporen van de Nederlandse taal in Amerika: de tawl

Lezing door Philip Dröge.
Gravenzaal
10:45 - 11:45

Let op: De Gravenzaal bevindt zich in het stadhuis aan de Grote Markt 2. Loopafstand ca. 10 minuten vanaf PHIL. Houd hier rekening mee bij uw planning. De looproute vindt u in het programmaboekje.

Dat New York Nederlandse wortels heeft, wist u waarschijnlijk al. En misschien weet u ook welke president van de Verenigde Staten Nederlandstalig was. Maar er zijn nog veel meer Nederlandse historische invloeden op de Amerikaanse taal en cultuur te vinden.

Philip Dröge reisde op de fiets door de VS op zoek naar de sporen van het Nederlandstalig verleden, en ontdekte dat het Nederlands nog eeuwenlang de gangbare taal (of tawl) was in delen van de staten New York en New Jersey. Hij vertelt u over zijn reisavonturen, over de oorsprong van woorden als okay, dope en spook, en over de laatste spreker van de tawl, die stierf in 1962.

Philip Dröge is journalist en auteur van non-fictie bestsellers als Moresnet, Pelgrim en Moederstad. Hij schrijft voor o.a. Historisch Nieuwsblad  en treedt geregeld op als interviewer of commentator in programma’s op podia, radio en televisie.