Home Programma 2.6 – Schoolboeken over slavernij
2.6 – Schoolboeken over slavernij
2.6 – Schoolboeken over slavernij

2.6 – Schoolboeken over slavernij

Masterclass door Tom van der Geugten
Loft
12:15 - 13:15

Er wordt regelmatig gemopperd in de media dat er van alles mankeert aan de schoolboeken of aan het huidige geschiedenisonderwijs. Maar leermateriaal maken is een vak apart. Wat er allemaal bij komt kijken is goed te zien aan de hand van bijvoorbeeld lesmateriaal over slavernij.   

Historicus Tom van der Geugten geeft u in deze interactieve masterclass inzicht in de totstandkoming van lesboeken voor geschiedenis. Hij legt uit aan welke eisen ze moeten voldoen en geeft voorbeelden van de dilemma’s waarmee een educatieve auteur te maken heeft. Hij laat praktijkvoorbeelden zien en laat u meedenken, reageren en vergelijken.

Tom van der Geugten was docent in het voortgezet en hoger onderwijs en werkte als educatief auteur mee aan series schoolboeken (methoden) zoals Sprekend verleden, Sporen, Indigo en Geschiedeniswerkplaats. Voor het onlangs verschenen boek Staat en slavernij. Het Nederlandse slavernijverleden en zijn doorwerking deed hij onderzoek naar de aandacht voor slavernij in schoolboeken.

Let op: voor deze masterclass dient u zich tijdens het festival van tevoren in te schrijven. Er is ruimte voor maximaal 30 personen.

NB: de masterclass vindt plaats in de Loft. Deze locatie is niet per lift bereikbaar, maar alleen via twee trappen. We raden bezoekers die slecht ter been zijn af om een programmaonderdeel op deze locatie te kiezen.