Richard Evans over Hitlers mensen (Engels)
Hoe konden Hitler en zijn kleine groepje volgelingen zoveel mensen op de been brengen dat ze binnen een paar jaar de Weimarrepubliek omverwierpen? Hoe konden ze meer dan tien jaar lang een nationaalsocialistisch regime aan de macht houden? En hoe kan het gebeuren dat het morele kompas van een hele samenleving niet meer werkt?
De Britse historicus Richard Evans zocht naar antwoorden door nauwgezet te kijken naar de mensen die het Derde Rijk stichtten. Hij begint bij Hitler en zijn naaste functionarissen, zoals Göring, Himmler en Goebbels, en verbreedt gaandeweg zijn blik naar aristocraten, geestelijken, burgers en gewone soldaten die het naziregime op de een of andere manier steunden. Evans geeft een realistisch beeld van buitengewone en heel gewone mensen die in veel opzichten op onszelf lijken, en geeft daarmee ook zicht op hoe dictators – ook nu nog – te werk kunnen gaan.
Dit programmaonderdeel is in het Engels
Richard J. Evans is een historicus in de moderne Duitse geschiedenis en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge. In zijn werk staat altijd de geschiedenis van mensen en hun onderlinge relaties centraal. Bekende werken zijn onder andere zijn Derde Rijk-trilogie, verschenen tussen 2003 en 2008 en zijn werk Pursuit of power.