Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

dinsdag 17 juli 2018

Onno en Charlotte Kleyn

Lezing

Culinaire geschiedenis

Wanneer kwam de artisjok voor het eerst op tafel? Had men in de Gouden Eeuw ook yoghurt? Hoe bereid je een meeuw? Het valt allemaal terug te vinden in de enorme verzameling Nederlandse kook- en receptenboeken van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Onno en Charlotte Kleyn verdiepten zich in deze culinaire schatkamer en deden fascinerende inzichten op over historische kookboeken, recepten, smaken, producten en over wat er in Nederland tussen 1580 en 1980 zoal op tafel kwam.

Vader en dochter schreven samen het boek Luilekkerland. 400 jaar Nederlandse keuken en voeren u tijdens hun lezing mee langs curieuze details uit de keuken van weleer. Ze probeerden historische recepten uit en laten u natuurlijk ook iets proeven.
 
Onno Kleyn is al dertig jaar culinair schrijver en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en publiceerde zo’n veertig boeken. In 2016 verscheen van zijn hand het meer dan duizend pagina’s tellende standaardwerk De grote Kleyn, culinair compendium.

Charlotte Kleyn studeerde geschiedenis en Frans en rondde in 2017 in Brussel de master Food History af. Sindsdien werkt ze als culinair journalist en historica. Ze schrijft onder andere voor Het Parool en Archeologie Magazine.
Lees hier vast een interview met Charlotte Kleyn.

Beatrice de Graaf

Terreur

Lezing

Beatrice de Graaf spreekt in de prachtige historische setting van de Gravenzaal over haar boek...

Adam Zamoyski

Napoleon

Lezing

Adam Zamoyski is een van de bekendste historici van dit moment. Hij werd geboren in Polen,...

Marijke Hilhorst

Familiegeschiedenis

Masterclass

Marijke Hilhorst is auteur van de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd en van het...

Jean-Marc van Tol

Feit vs. fictie

Masterclass

Historici houden zich graag aan de feiten, maar wie een pakkend verhaal over geschiedenis wil...