Home Programma Nepgeschiedenis in het stemhokje
Nepgeschiedenis in het stemhokje
Wilders en Orbán

Nepgeschiedenis in het stemhokje

Ivo van de Wijdeven over de macht van het verleden.
05:21 - 05:21

Dat Vladimir Poetin en andere potentaten van geschiedenis gebruiken is inmiddels geen groot geheim meer. Maar ook binnen de Europese Unie spelen politici sluw in op nostalgische sentimenten. Waarom doen ze dat en – belangrijker – waarom werkt het zo goed? In zijn lezing legt Ivo van de Wijdeven het haarfijn uit.

Historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven ging na hoe de macht van het verleden werkt. Op het Geschiedenis Festival zal hij uit de doeken doen hoe de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn boezemvriend Geert Wilders allebei gebruik maken van dezelfde historische verhaallijn om mensen te overtuigen in het stemhokje het vakje achter hun naam aan te kruisen. Het is ‘nepgeschiedenis’, maar toch werkt het buitengewoon goed. Na deze lezing, die perfect aansluit op het thema ‘Echt nep’ van de Maand van de Geschiedenis, weet u ook waarom.  

Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij adviseerde jarenlang de minister-president en is inmiddels een van de vaste medewerkers van Historisch Nieuwsblad en het radioprogramma OVT. Zijn boek De macht van het verleden stond op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2023. Zijn nieuwste boek is Alle rafelranden van Europa, een geschiedenis van Europa en zijn buren.

Ivo van de Wijdeven