Home Programma Migranten in de rechtspraak van de Republiek
Migranten in de rechtspraak van de Republiek
Migranten in de rechtspraak van de Republiek

Migranten in de rechtspraak van de Republiek

Lezing door Manon van der Heijden
05:59 - 05:59

Tolerantie en discriminatie

Hoe gingen Nederlanders in de Gouden Eeuw om met migranten? Manon van der Heijden, hoogleraar stadsgeschiedenis, belicht de positie van migranten in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588-1795).

In deze periode was je al migrant zodra je van de ene stad naar de andere stad verhuisde. En de explosieve groei van de stedelijke bevolking in de zeventiende eeuw stelde de autoriteiten voor nieuwe uitdagingen. Wie was er verantwoordelijk voor al die nieuwe inwoners, die soms wel tussen de 25 en de 60 procent vormden van de bevolking? Veel migranten kregen te maken met discriminatie van rechtbanken en stadsbesturen.

Zo werden migranten vaker gemarteld tijdens verhoren, kregen ze vaker lijfstraffen en werden ze vaker uit de stad verbannen. Van der Heijden geeft in haar lezing een genuanceerd beeld van een zeventiende-eeuwse samenleving en de opvattingen over tolerantie en rechtvaardigheid.

Manon van der Heijden is hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 2012 ontving zij een Vici-premie voor excellente onderzoekers voor haar onderzoek naar criminaliteit en vrouwen in het verleden. Haar boek Misdadige vrouwen. Criminaliteit en rechtspraak in Holland 1600-1800 verscheen in 2014.

Foto door Brian Smeulders