Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

dinsdag 4 september 2018

Speurwerk in het archief

Masterclass

Stamboomonderzoek


Annabella Meddens vertelt aan de hand van enkele voorbeelden uit haar eigen onderzoek naar criminele vrouwen hoe je (stamboom)onderzoek doet in een archief. Wie was bijvoorbeeld Geertruida Maria van ’t Hart? Wat kunnen wij over haar vinden? Waar begin je? Wat zijn de grootste obstakels die je als beginnend onderzoeker tegen kunt komen? Naast strafregisters en -dossiers zullen onder andere bronnen als het bevolkingsregister, overlijdensaktes, kranten en registers uit het weeshuis ter sprake komen.
 
Archivaris en historicus Annabella Meddens-van Borselen is al ruim dertig jaar verbonden aan het Noord-Hollands Archief als senior medewerker educatie. Onderzoek naar VOC-repatrianten en criminelen maakten deel uit van haar speurwerk in de archieven. Inmiddels heeft zij artikelen en een paar boeken gepubliceerd. Momenteel is zij bezig met onderzoek naar criminele vrouwen in Haarlem en Amsterdam in het laatste kwart van de negentiende-eeuw.

Let op: voor masterclasses kunt u zich inschrijven tijdens het Geschiedenis Festival bij de Historisch Nieuwsblad-stand in de foyer.

Beatrice de Graaf

Terreur

Lezing

Beatrice de Graaf spreekt in de prachtige historische setting van de Gravenzaal over haar boek...

Adam Zamoyski

Napoleon

Lezing

Adam Zamoyski is een van de bekendste historici van dit moment. Hij werd geboren in Polen,...

Marijke Hilhorst

Familiegeschiedenis

Masterclass

Marijke Hilhorst is auteur van de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd en van het...

Jean-Marc van Tol

Feit vs. fictie

Masterclass

Historici houden zich graag aan de feiten, maar wie een pakkend verhaal over geschiedenis wil...