Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

woensdag 4 juli 2018

Marjolein 't Hart

Panelgesprek

Wereldgeschiedenis van Nederland

Meer dan honderd deskundigen - onder wie historici, letterkundigen en archeologen - komen aan het woord in het boek Wereldgeschiedenis van Nederland. Aan de hand van ontwikkelingen en gebeurtenissen die niet het ‘standaardverhaal’ van Nederland vertellen, laten de auteurs zien hoe sterk Nederland altijd verbonden is geweest met de wereld. Door migratie, handel en kennisuitwisseling hebben wij onze buurlanden, dichtbij en ver weg, eeuwenlang en zeer intensief beïnvloed – en andersom geldt dat net zozeer. Het boek komt in stand in samenwerking met Huygens ING.

Marjolein ’t Hart is lid van de kernredactie van Wereldgeschiedenis van Nederland. Ze is onderzoeksleider van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van Staatsvorming in Mondiaal Perspectief aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Haar onderzoek richt zich vaak op de sociale en economische achtergronden van staatsvorming, bureaucratisering, opstanden en revoluties. 't Hart is gespecialiseerd in de vroegmoderne Nederlandse en Europese geschiedenis en heeft een brede belangstelling voor langetermijnprocessen op wereldschaal.

In dit panelgesprek vertellen Marjolein 't Hart en haar collegaredacteur Karwan Fatah-Black hoe Wereldgeschiedenis van Nederland tot stand is gekomen. Samen werpen zij licht op een aantal bijzondere bijdragen en invalshoeken.

Panelleider is Geertje Dekkers. Zij is als freelance journalist gespecialiseerd in (wetenschaps)geschiedenis en schrijft artikelen voor onder andere Historisch Nieuwsbladde VolkskrantNew ScientistQuest en Het Parool. Ze geeft lezingen en werkt aan onderwijsmethoden. Haar boek Waanwijze lasterbende. De geboorte van de wetenschap in acht ruzies verschijnt in augustus 2018. Op het festival licht Dekkers een tipje van de sluier.
 

Beatrice de Graaf

Terreur

Lezing

Beatrice de Graaf spreekt in de prachtige historische setting van de Gravenzaal over haar boek...

Adam Zamoyski

Napoleon

Lezing

Adam Zamoyski is een van de bekendste historici van dit moment. Hij werd geboren in Polen,...

Marijke Hilhorst

Familiegeschiedenis

Masterclass

Marijke Hilhorst is auteur van de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd en van het...

Jean-Marc van Tol

Feit vs. fictie

Masterclass

Historici houden zich graag aan de feiten, maar wie een pakkend verhaal over geschiedenis wil...