Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

woensdag 20 maart 2019

Marita en Alma Mathijsen

Essay

Strijd tussen de seksen


Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019: Niet schrikken mama. In deze briefwisseling tussen dochter en moeder onderzoeken zij de verhoudingen tussen de seksen in de geschiedenis én in het heden.
 
Vrouwen hebben veel meer mogelijkheden dan vroeger. Maar hoe wordt die vooruitgang daadwerkelijk ervaren? Zijn vrouwen zelfverzekerder geworden dan vroeger? Zijn ze vrijer, gelukkiger, minder bang? En wat hebben al deze veranderingen eigenlijk betekend voor mannen? Alma en Marita Mathijsen schrijven elkaar over de zij/hij-kwestie. Daarbij neemt Alma, die ondanks alles nog veel ongelijkheid ziet, soms standpunten in die voor haar moeder al te radicaal zijn. Marita laat haar dochter zien hoe vrouwen in het verleden voor hun gelijkwaardigheid zijn opgekomen. Marita en Alma Mathijsen gaan in gesprek over dit thema op het Geschiedenis Festival.

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde en publiceerde boeken over onder meer Jacob van Lennep en Nederlandse literatuur ten tijde van de Romantiek. Haar dochter Alma Mathijsen is schrijfster.
 

Geert Mak

In Europa

Lezing

Geert Mak maakt dit jaar voor de tweede keer zijn opwachting op het Geschiedenis Festival....

Maarten van Rossem

21e eeuw

College

's Lands bekendste historicus, Maarten van Rossem, is ook dit jaar natuurlijk van de partij....

Daniël Knegt

Nationalisme in de jaren 30

Panelgesprek

Drie historici gaan in discussie over hedendaags nationalisme en de jaren dertig. De...

Manon Henzen

Lezing met hapjes

Eten en drinken in WO2

Denken we aan eten in de Tweede Wereldoorlog, dan is de eerste associatie de Hongerwinter....