Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

woensdag 20 maart 2019

Marita en Alma Mathijsen

Essay

Strijd tussen de seksen


Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019: Niet schrikken mama. In deze briefwisseling tussen dochter en moeder onderzoeken zij de verhoudingen tussen de seksen in de geschiedenis én in het heden.
 
Vrouwen hebben veel meer mogelijkheden dan vroeger. Maar hoe wordt die vooruitgang daadwerkelijk ervaren? Zijn vrouwen zelfverzekerder geworden dan vroeger? Zijn ze vrijer, gelukkiger, minder bang? En wat hebben al deze veranderingen eigenlijk betekend voor mannen? Alma en Marita Mathijsen schrijven elkaar over de zij/hij-kwestie. Daarbij neemt Alma, die ondanks alles nog veel ongelijkheid ziet, soms standpunten in die voor haar moeder al te radicaal zijn. Marita laat haar dochter zien hoe vrouwen in het verleden voor hun gelijkwaardigheid zijn opgekomen. Marita en Alma Mathijsen gaan in gesprek over dit thema op het Geschiedenis Festival.

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde en publiceerde boeken over onder meer Jacob van Lennep en Nederlandse literatuur ten tijde van de Romantiek. Haar dochter Alma Mathijsen is schrijfster.

Jolande Withuis

Panelgesprek

Feminisme in Nederland

Wat is in de afgelopen honderd jaar bereikt voor vrouwen? Hoe moeten we verder? Vormen boze...

Douwe Draaisma

Lezing

Herinneringen en geschiedenis

Zonder geheugen geen herinneringen en zonder herinneringen geen geschiedenis. Vooral...

Dick Harrison

Slavernij

Lezing (ENG)

Dick Harrison is een toonaangevend historicus. Deze Zweedse hoogleraar geeft in zijn...

Simon Sebag Montefiore

Brieven die de wereld hebben veranderd

Lezing (ENG)

De beroemde Britse historicus, journalist en schrijver Simon Sebag Montefiore komt voor het...