Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

woensdag 1 mei 2019

Manon Henzen

Eten en drinken in WO2

Lezing met hapjes


Denken we aan eten in de Tweede Wereldoorlog, dan is de eerste associatie natuurlijk de Hongerwinter. Maar het verhaal van koken in de oorlog wordt - zeker in de eerste oorlogsjaren - ook getekend door veerkracht en creativiteit. Minder vlees eten, streekproducten, een eigen moestuin, fermenteren, wildplukken, koken met restjes: de noodgrepen uit de jaren '40-'45 zijn de culinaire trends van vandaag. Ook is uit onderzoek gebleken dat Nederlanders nog nooit zo gezond gevoed zijn als in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Henzen vertelt alles over eten en drinken in de oorlogsjaren.

Als oprichter en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden brengt historica Manon Henzen culinaire geschiedenis voor het voetlicht. Ze schrijft kookboeken met historische recepten en organiseert historische kookworkshops en andere activiteiten, geïnspireerd op historische bronnen, zoals manuscripten, fresco’s en mozaïeken uit Europa en de Arabische wereld.

Simon Sebag Montefiore

Brieven die de wereld hebben veranderd

Lezing (ENG)

De beroemde Britse historicus, journalist en schrijver Simon Sebag Montefiore komt voor het...

Adrian Goldsworthy

Romeinse oorlogen

Lezing (ENG)

De beroemde Engelse historicus Adrian Goldsworthy maakt op het vijfde Geschiedenis Festival...

Philipp Blom

Geschiedenis van een bijzondere viool

Lezing

De Duitse historicus, schrijver en filosoof Philipp Blom komt voor het eerst naar het...

Jolande Withuis

Panelgesprek

Feminisme in Nederland

Wat is in de afgelopen honderd jaar bereikt voor vrouwen? Hoe moeten we verder? Vormen boze...