Home Programma Luc Panhuysen over de patriottenstrijd
Luc Panhuysen over de patriottenstrijd
Luc Panhuysen over de patriottenstrijd

Luc Panhuysen over de patriottenstrijd

Lezing over 'burgerbaron' Joan Derk van der Capellen tot den Pol.
05:12 - 05:12

Ook dit jaar verzorgt Luc Panhuysen een levendige lezing op het Geschiedenis Festival. Hij vertelt het opzienbarende en vaak vergeten verhaal van Joan Derk van der Capellen tot den Pol en laat zien hoe deze ‘burgerbaron’ zich tegen de macht van de regentenkliek en de Oranjes keerde.

In de nacht van 26 september 1781 wordt er in de hele Republiek een anoniem pamflet verspreid met een aanklacht tegen stadhouder Willem van Oranje. Het volk, zegt de auteur, moet in verzet komen tegen de Oranjes, de ongelijkheid en de corruptie. Het schotschrift is de aanzet tot de Patriottenstrijd, die je kan zien als het beginpunt van onze huidige democratie. Pas een ruime eeuw later wordt duidelijk wie de auteur van het explosief pamflet was: Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Tegen wil en dank ontpopte hij zich tot de leider in de strijd voor persvrijheid, gelijkheid en meer democratie.

Luc Panhuysen (1962) legt zich toe op de Nederlandse geschiedenis. Van zijn hand verschenen onder meer, Rampjaar 1672, Oranje tegen de Zonnekoning en Het monsterschip. Vier van zijn boeken stonden op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn boek De Burgerbaron verschijnt dit najaar.

Luc Panhuysen: de Burgerbaron