Home Programma Koloniale geschiedenis: de erfenis van Nederlands-Indië in beeld
Koloniale geschiedenis: de erfenis van Nederlands-Indië in beeld
Koloniale geschiedenis: de erfenis van Nederlands-Indië in beeld

Koloniale geschiedenis: de erfenis van Nederlands-Indië in beeld

Philip Dröge spreekt Hans Goedkoop.
-

De afgelopen twee jaar presenteerde Hans Goedkoop twee belangrijke programma’s over het gezamenlijke koloniale verleden van Indonesië en Nederland en de nog altijd merkbare gevolgen. In De Indische rekening (NTR, februari 2022), kijkt Goedkoop naar de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, en de gevolgen van de dekolonisatie voor zijn familie en voor vele anderen.

Goedkoop schreef en presenteerde daarna de filmische documentaire Sporen van Indië – midden in Nederland, (2023) die te zien is in diverse Nederlandse bioscopen. Goedkoop legt daarin de nadruk op de Indische en koloniale invloeden op de Nederlandse maatschappij.

Philip Dröge spreekt Hans Goedkoop over de afgelopen jaren en bekijkt samen met hem een aantal indringende filmfragmenten. Wat is Goedkoops persoonlijke conclusie na al die jaren onderzoek, na al die verhalen en alle ontdekkingen? Is er nog meer te vertellen, meer te benoemen, en zo ja wat dan?

Hans Goedkoop presenteerde 19 jaar het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) en was boegbeeld en drijvende kracht achter geschiedenisprogramma’s als De Gouden Eeuw, De ijzeren eeuw en 80 jaar Oorlog.

Philip Dröge is journalist en schrijver, en heeft een maandelijkse column in Historisch Nieuwsblad. In 2021 verscheen zijn nieuwste boek Moederstad, dat met veel lof werd ontvangen.