Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

maandag 15 juli 2019

Kindercollege

Hoe word ik archeoloog? Spoedcursus over scherven en skeletten, 15.15-16.00

Huis van Hilde

Bij het beroep 'archeoloog' denk je misschien aan schatgraven, of aan botten vinden, of aan verre reizen. Klopt dat wel? Wat doet een archeoloog écht de hele dag? En hoe word je archeoloog?  Anouk Veldman komt tijdens het Kindercollege uitleggen wat archeologie is. Ze vertelt iets over de opleiding en wat je daar allemaal leert. Een echte archeoloog mag bijvoorbeeld niet zomaar overal in de grond graven. En wat is de kans dat je een échte schat vindt?

Anouk vertelt je alles wat je wilt weten en beantwoordt alle vragen die je hebt. Ze laat ook aardewerk en scherven uit de middeleeuwse en nieuwe tijd zien, die door een archeoloog zijn opgegraven. En ze neemt delen mee van een menselijk skelet die je van dichtbij mag bekijken. 
 
Anouk Veldman is senior archeoloog, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt aan diverse opgravingen in Nederland en België. Daarnaast is ze museummanager en organiseert ze tentoonstellingen en educatieve programma's bij Huis van Hilde in Castricum, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland.  In Huis van Hilde is altijd wat te beleven en zie je van alles over archeologische vondsten uit eigen land. 
 
Het kinderprogramma van het Geschiedenis Festival is gratis toegankelijk voor kinderen van 7 - 11 jaar, samen met een (groot-)ouder of begeleider. Het programma bestaat uit een college, en een uur tot anderhalf uur knutselactiviteiten.
 
14.45 - vanaf nu kun je je melden bij gastenbalie bij de ingang van de Philharmonie, daar krijg je een polsbandje.
15.15 -  16.00 - kindercollege Huis van Hilde over archeologie, Blauwe zaal, begane grond Philharmonie
16.15 -  17.30 - historische knutsels maken in de foyer onder begeleiding van Angeliek Caelen
 
Begeleider en kind kunnen zich aanmelden via festival@historischnieuwsblad.nl - geef jullie namen op, en met hoeveel jullie zijn, en dan kun je op 5 oktober vanaf 14.45 tot 17.45 gratis naar binnen.

Het kinderprogramma bestaat uit het kindercollege en de knutselmiddag. Toegang tot het kinderprogramma is beperkt tot deze twee activiteiten. Kinderen en begeleiders hebben geen toegang tot de overige lezingen en voorstellingen van het Geschiedenis Festival.

Avondprogramma

Vincent Bijlo, Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Big Band

Muzikaal slotstuk, 19:30-21:00

De uitsmijter van het Geschiedenis Festival is een show waarin muziek en geschiedenis hand...

Jeroen Dijsselbloem

Keerpunten in de recente geschiedenis

Interview, 10.30-11.15

In de serie 'Ooggetuigen' interviewt Coen Verbraak prominenten die ooggetuige waren van...

Geert Mak

In Europa

Lezing, 10.15-11.15

Geert Mak maakt dit jaar voor de tweede keer zijn opwachting op het Geschiedenis Festival....

Maarten van Rossem

21e eeuw

College, 16.30-17.30

's Lands bekendste historicus, Maarten van Rossem, is ook dit jaar van de partij. Voor de...