Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

donderdag 29 maart 2018

Karwan Fatah-Black

Panelgesprek

Wereldgeschiedenis van Nederland

Meer dan honderd deskundigen - onder wie historici, letterkundigen en archeologen - komen aan het woord in het boek Wereldgeschiedenis van Nederland. Aan de hand van ontwikkelingen en gebeurtenissen die niet het ‘standaardverhaal’ van Nederland vertellen, laten de auteurs zien hoe sterk Nederland altijd verbonden is geweest met de wereld. Door migratie, handel en kennisuitwisseling hebben wij onze buurlanden, dichtbij en ver weg, eeuwenlang en zeer intensief beïnvloed – en andersom geldt dat net zozeer. Het boek komt in stand in samenwerking met Huygens ING.

Historicus Karwan Fatah-Black is een van de redacteuren van dit boek. Hij is gespecialiseerd in de vroegmoderne geschiedenis van Suriname en de slavenhandel, en is auteur van het boek Eigendomsstrijd. De geschiedenis van slavernij en emancipatie in Suriname, dat verschijnt in september.

In dit panelgesprek vertellen Fatah-Black en zijn collegaredacteur Marjolein 't Hart hoe Wereldgeschiedenis van Nederland tot stand is gekomen. Samen werpen zij licht op een aantal bijzondere bijdragen en invalshoeken.

Panelleider is Geertje Dekkers. Zij is als freelance journalist gespecialiseerd in (wetenschaps)geschiedenis en schrijft artikelen voor onder andere Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant, New Scientist, Quest en Het Parool. Ze geeft lezingen en werkt aan onderwijsmethoden. Haar boek Waanwijze lasterbende. De geboorte van de wetenschap in acht ruzies verschijnt in augustus 2018. Op het festival licht Dekkers een tipje van de sluier.

Lees hier een interview met Karwan Fatah-Black over zijn programmaonderdeel.

Beatrice de Graaf

Terreur

Lezing

Beatrice de Graaf spreekt in de prachtige historische setting van de Gravenzaal over haar boek...

Adam Zamoyski

Napoleon

Lezing

Adam Zamoyski is een van de bekendste historici van dit moment. Hij werd geboren in Polen,...

Marijke Hilhorst

Familiegeschiedenis

Masterclass

Marijke Hilhorst is auteur van de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd en van het...

Jean-Marc van Tol

Feit vs. fictie

Masterclass

Historici houden zich graag aan de feiten, maar wie een pakkend verhaal over geschiedenis wil...