Home Programma Kaási de rebellenleider
Kaási de rebellenleider
Kaási de rebellenleider

Kaási de rebellenleider

Frank Dragtenstein geeft een lezing over een onderbelicht verhaal over opstand in Suriname.
-

Aan het begin van de achttiende eeuw voerden tot slaaf gemaakten in Suriname een heftige strijd. Marrons, gevluchte tot slaaf gemaakten, vochten tegen de Nederlandse bezetter. Onder hen was ook Kaási, door de Nederlanders meestal Klaas genoemd.

Historicus Frank Dragtenstein  vertelt in zijn meest recente boek en in deze lezing over Kaási en zijn ‘Kaásimarrons’, de guerrillastrijders met wie hij meer dan vijftig jaar de overhand had in de strijd in Suriname.

Dragtenstein beschrijft, analyseert en interpreteert de gebeurtenissen rond Kaási, waarbij slaafgemaakte Afrikanen en inheemsen centraal staan.

Frank Dragtenstein is historicus, gespecialiseerd in slavernij- en koloniale geschiedenis. Hij is medeoprichter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), en was daar senior onderzoeker. Van zijn hand verschenen eerder De ondraaglijke stoutheid der wegloopers: Marronage en koloniaal beleid in Suriname, 1667-1768Alles voor de vrede: De brieven van Boston Band tussen 1757 en 1763 en Van Elmina naar Paramaribo: De slavenhaler.

Foto door Sander Heeze.