Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

dinsdag 4 september 2018

Jean-Marc van Tol

Masterclass

Feit vs. fictie


Historici houden zich graag aan de feiten, maar wie een pakkend verhaal over geschiedenis wil schrijven, kan er ook voor kiezen de feiten aan te vullen met fictie.
Jean-Marc van Tol gebruikt in zijn historische roman Musch zowel authentieke historische bronnen als eigen invallen.  Tijdens zijn schrijfcollege geeft hij tips voor geloofwaardig en levendig schrijven en gaat hij in op de voor- en nadelen van de combinatie feit en fictie. Ook vertelt hij hoe bij het Huygens ING bronnen onderzocht die later in zijn boek terechtkwamen, en hoe hij met een groep onderzoekers brieven van Johan de Witt ontsluit.
 
Jean-Marc van Tol is bekend van de Fokke en Sukke-cartoons en is schrijver en uitgever. Zijn roman Musch speelt zich af in 1650. Cornelis Musch klimt dankzij intriges en corruptie op tot een van de machtigste ambtenaren van de Republiek. Bij alle intriges is hij de spin in het web. Na een aanslag op stadhouder Willem II en een serie andere verwikkelingen raakt hij in het nauw en neemt hij wraak.
 
Let op: voor masterclasses kunt u zich inschrijven tijdens het Geschiedenis Festival bij de Historisch Nieuwsblad-stand in de foyer.

Beatrice de Graaf

Terreur

Lezing

Beatrice de Graaf spreekt in de prachtige historische setting van de Gravenzaal over haar boek...

Adam Zamoyski

Napoleon

Lezing

Adam Zamoyski is een van de bekendste historici van dit moment. Hij werd geboren in Polen,...

Marijke Hilhorst

Familiegeschiedenis

Masterclass

Marijke Hilhorst is auteur van de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd en van het...

Jean-Marc van Tol

Feit vs. fictie

Masterclass

Historici houden zich graag aan de feiten, maar wie een pakkend verhaal over geschiedenis wil...