Home Programma In de voetsporen van de Bourgondiërs
In de voetsporen van de Bourgondiërs
Bart van Loo

In de voetsporen van de Bourgondiërs

Bart Van Loo over het ontstaan van de Lage Landen.
03:45 - 03:45

Bart Van Loo vertelt in zijn boek De Bourgondiërs het verhaal van het ontstaan van de Lage Landen. Het werd een succesvolle tocht door duizend jaar cultuurgeschiedenis, met de Bourgondische hertogen als hoofdrolspelers in een relaas vol veldslagen, allianties, rebelse steden en opbloeiende kunsten.

Maar daarmee  was het verhaal nog niet voltooid. In de jaren erna zette Van Loo zijn zoektocht voort naar de nog altijd tastbare sporen van ‘zijn’ Bourgondiërs tot ver buiten Holland en Vlaanderen. Zijn tijdreis langs voerde hem langs ruïnes en kastelen, langs slagvelden en kunstwerken in België, Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

In 2024 neemt hij de bezoekers van het Geschiedenis Festival mee naar de conclusie van zijn Bourgondisch verhaal, en laat hij zien dat deze epische wordingsgeschiedenis van de Lage Landen ook  een belangrijk deel van de Europese geschiedenis is.

Bart Van Loo is conferencier, spreker en schrijver en publiceerde onder andere over Franse cultuur, muziek, literatuur en Napoleon. Zijn bestseller De Bourgondiërs werd in tien talen gepubliceerd, en de gelijknamige podcast werd meer dan vijf miljoen keer beluisterd. In 2023 benoemde de Franse minister van Cultuur Bart Van Loo tot Chevalier des Arts et des Lettres. (Foto door Geert van de Velde).