Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

vrijdag 16 augustus 2019

Historische kleding herkennen

Masterclass kostuumhistorie, 12.30-13.30

Inge Raadgever


Kostuumhistoricus Inge Raadgever geeft een korte cursus in het herkennen van historische kleding op bijvoorbeeld kunstwerken en schilderijen. Wie historische kleding op afbeeldingen en op kunstwerken herkent, kan makkelijker de periode vaststellen waarin het werk werd vervaardigd. Ze laat een aantal voorbeelden zien van kenmerkende kledingstijlen uit enkele historische periodes, en legt uit hoe die kleding ook iets onthult over de politiek, de gewoonten of de economie uit die tijd. 
 
Zo vertellen de modieus aangebrachte scheuren in staatsiekleding van Hendrik VIII iets over de relatie die hij had met zijn huurlegers. Er is een relatie aan te wijzen tussen de crinoline-mode en de ijzerindustrie, tussen barokjurken en de rol van de kerk, of bijvoorbeeld napoleontische mode en de wederopbouw. 
 
Raadgever neemt ook twee handgemaakte kostuums mee, historisch verantwoorde replica's, die als meesterproef zijn gemaakt door studenten van de Meesteropleiding Coupeur uit Amsterdam. Studenten worden hier opgeleid tot specialisten, die veelal met de hand zelf kleding en kostuums van hoge kwaliteit voor mode, film, theater en toneel kunnen maken.

Na afloop van de masterclass kunt u nog met Raadgever en enkele studenten napraten in de foyer en kunt u daar in alle rust de kostuums bewonderen.
 
Inge Raadgever is kunsthistoricus en specialist in kostuumgeschiedenis. Ze studeerde aan de Universiteit Leiden, en ze geeft o.a. les aan de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam Daarnaast verzorgt ze lezingen en rondleidingen over hedendaagse kunst en kledinghistorie voor onder andere de Vrije Academie en ArtZuid in Amsterdam.
 

Avondprogramma

Vincent Bijlo, Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Big Band

Muzikaal slotstuk, 19:30-21:00

De uitsmijter van het Geschiedenis Festival is een show waarin muziek en geschiedenis hand...

Jeroen Dijsselbloem

Keerpunten in de recente geschiedenis

Interview, 10.30-11.15

In de serie 'Ooggetuigen' interviewt Coen Verbraak prominenten die ooggetuige waren van...

Geert Mak

In Europa

Lezing, 10.15-11.15

Geert Mak maakt dit jaar voor de tweede keer zijn opwachting op het Geschiedenis Festival....

Maarten van Rossem

21e eeuw

College, 16.30-17.30

's Lands bekendste historicus, Maarten van Rossem, is ook dit jaar van de partij. Voor de...