Home Programma Historisch onderzoek met een luchtje
Historisch onderzoek met een luchtje
Historisch onderzoek met een luchtje

Historisch onderzoek met een luchtje

Lezing met live geuren-ervaring door Inger Leemans en Jorg Hempenius.
-

Professor Inger Leemans heeft zich de afgelopen jaren met haar onderzoeksteams vastgebeten in de historische, biologische en culturele functie van geuren en geeft op het Geschiedenis Festival een fascinerend kijkje in deze relatief nieuwe tak van wetenschappelijk onderzoek. Geur kan ons helpen het verleden beter te begrijpen. Maar hoe omschrijf je geur, en hoe leg je zo’n vluchtig medium vast voor wetenschappelijk onderzoek?

Geur brengt een boodschap over. In het verleden gebruikten artsen en genezers hun reuk om een diagnose te stellen of ze probeerden met geuren ziekten te bestrijden. Reukmiddelen werden ingezet om te verleiden, maar ook om een sfeer van heiligheid of macht te creëren in kathedralen of paleizen.  Inger Leemans vertelt over het historisch gebruik van geurmiddelen, maakt een uitstapje naar de parfumrecepten van Constantijn Huygens, en geeft een beeld van de laatste grote doorbraken in het Europese onderzoeksproject Odeuropa.

Maar geur moet je vooral ook zelf ervaren, en daarom wordt Leemans tijdens haar lezing bijgestaan door geuren-dj en aroma-expert Jorg Hempenius, die een aantal speciaal ontwikkelde historische geuren in de zaal zal verspreiden.

Inger Leemans is hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en leider van het Odeuropa-project bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Odeuropa is een groot Europees wetenschappelijk onderzoeksproject waarbij een grote groep wetenschappers vanuit verschillende disciplines doet naar geur en naar geuren als historisch erfgoed.

Na afloop van de lezing signeert zij in de foyer het boek NeusWijzer, dat vertelt over de vele wetenschappelijke en culturele aspecten van geur.