Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

donderdag 22 augustus 2019

Historisch inloopspreekuur

Inloopspreekuur, 10.00-11.30 en 14.00-15.00

Dateer uw voorwerpen

Het Geschiedenis Festival debuteert dit jaar met een ‘historisch inloopspreekuur’. Bezoekers kunnen specialisten van diverse archief- en onderzoeksinstellingen bevragen over voorwerpen die ze van thuis hebben meegenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld brieven, documenten of foto’s zijn, maar ook scherven, botresten, tegeltjes et cetera. De experts dateren de stukken, helpen deze te identificeren en voorzien ze van context. Ook kunnen ze advies geven over de historische waarde van de objecten.

Tijdens het historisch inloopspreekuur kunt u kort een expert raadplegen over uw archeologische vondst, historisch voorwerp of (oorlogs-)document. Misschien heeft u moeite met het ontcijferen van een oude brief. Of u wilt weten hoe oud die scherven en botresten zijn die u vond in uw achtertuin. Of wellicht heeft u uit een erfenis een oude foto die u niet kunt dateren? Een onbekend gebruiksvoorwerp uit betovergrootvaders tijd?

Experts van o.a. het Archeologisch Museum Haarlem, het Noord-Hollands Archief, Huis van Hilde, het Provinciaal Depot voor Archeologie van Noord-Holland en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zullen tijdens het spreekuur proberen uw vragen over de herkomst van uw voorwerp te beantwoorden, of u te vertellen waar u verder kunt zoeken. 
 
Spelregels
 
TIJD:
Omdat het spreekuur ook voor het festival een primeur is, kunnen wij niet voorspellen hoeveel mensen er op het spreekuur komen en hoeveel tijd iedereen krijgt. We vragen of de experts rekening willen houden met de drukte en de wachtrijen. Afhankelijk van de drukte kunnen zij meer of minder tijd aan u besteden.
 
Geen illegale of gevaarlijke voorwerpen, zoals explosieven en wapens, messen e.d.
Geen voorwerpen die opslagproblemen kunnen geven door grootte en gewicht, zoals meubels en grote schilderijen.  U kunt natuurlijk wel foto's meenemen om aan de expert te laten zien.
Alleen voorwerpen meenemen die u zelf kan optillen en vervoeren
Voorwerpen mogen andere bezoekers geen hinder opleveren bij het bezoeken van andere onderdelen van het festival. 
Voorwerpen worden waar mogelijk gedateerd of van achtergrondinformatie voorzien. Ze worden niet getaxeerd op verkoop- of verzekeringswaarde. Aan uitspraken van de experts vallen geen rechten te ontlenen - het gaat echt om historische informatie.
 
Bezoekers zijn te allen tijde verantwoordelijk voor hun eigen voorwerp. De experts, en de organisatie en medewerkers van het Geschiedenis Festival en de Philharmonie (en de garderobe) zullen uw objecten uiteraard voorzichtig behandelen, maar bezoekers blijven zelf verantwoordelijk voor vervoer/verpakking/opslag van hun bezittingen en voor eventuele schade.

Avondprogramma

Vincent Bijlo, Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Big Band

Muzikaal slotstuk, 19:30-21:00

De uitsmijter van het Geschiedenis Festival is een show waarin muziek en geschiedenis hand...

Jeroen Dijsselbloem

Keerpunten in de recente geschiedenis

Interview, 10.30-11.15

In de serie 'Ooggetuigen' interviewt Coen Verbraak prominenten die ooggetuige waren van...

Geert Mak

In Europa

Lezing, 10.15-11.15

Geert Mak maakt dit jaar voor de tweede keer zijn opwachting op het Geschiedenis Festival....

Maarten van Rossem

21e eeuw

College, 16.30-17.30

's Lands bekendste historicus, Maarten van Rossem, is ook dit jaar van de partij. Voor de...