
Het ‘n-woord’ en andere beladen begrippen
‘Blank’ werd ‘wit’, ‘slaaf’ veranderde in ‘tot slaaf gemaakte’, en volgens sommigen kan het ‘n-woord’ helemaal niet meer – zelfs niet in historische citaten of woordenboeken. Ook steeds meer andere woorden zijn omstreden. Is dat typisch iets van deze tijd? Of lagen in eerdere periodes bepaalde woorden ook al gevoelig? Hoe moeten historici omgaan met termen die in de ban worden gedaan? Mag je dan niets meer zeggen? Mirjam Janssen, redacteur van Historisch Nieuwsblad, interviewt hierover taalhistoricus Ewoud Sanders.
Sanders had meer dan twintig jaar een taalrubriek in NRC Handelsblad en schreef vele boeken over taal. Hij bouwde een grote digitale bronnencollectie op voor zijn onderzoeken naar de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen en hij laat zien hoe woorden een ingang bieden om meer over het verleden te weten te komen. Hij onderzoekt onder andere hoe racisme zich in de taal kan nestelen en hoe eeuwenoude stereotyperingen voortleven tot op de dag van vandaag.
Sanders won de Taalboekenprijs 2023 met Het n-woord. De geschiedenis van een beladen begrip. Dit jaar verschijnt van zijn hand onder andere Jood, de vergeten geschiedenis van een beladen woord.
