Home Programma Het jaar 1000 – overzicht van een veranderend Nederland
Het jaar 1000 – overzicht van een veranderend Nederland
Het jaar 1000 – overzicht van een veranderend Nederland

Het jaar 1000 – overzicht van een veranderend Nederland

Lezing door het Rijksmuseum van Oudheden.
-

Hoe zag Nederland eruit rond het jaar 1000, in het midden van de Middeleeuwen? Aan de hand van onderzoeken en een aantal spectaculaire archeologische vondsten weten we nu dat dit millennium-moment  een belangrijke overgangsperiode was in de Nederlandse geschiedenis. Het landschap en de maatschappij veranderen door de bevolkingsgroei, en ook de invloed van de Duitse keizer en de paus in Rome doet zich gelden. Reizigers en handelaren nemen voorwerpen uit de hele wereld mee naar de Lage Landen, van Viking-relieken tot schatten uit het Byzantijnse rijk.

Conservator Annemarieke Willemsen laat in haar lezing de resultaten zien van het jarenlange onderzoek dat aan de tentoonstelling voorafging, en geeft een kijkje in manuscripten en andere vondsten uit deze periode.

Annemarieke Willemsen is conservator van de collectie Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden en een van de drijvende krachten achter de grote expositie Het Jaar 1000, Nederland in de Ottoonse wereld, die in oktober in het museum van start gaat. Ze onderzoekt vooral Merovingische, Karolingische en Ottoonse vondstcomplexen, maar publiceerde ook over Vikingen en Romeinen.