Home Programma Het Feest van de Zwaan
Het Feest van de Zwaan
Het Feest van de Zwaan

Het Feest van de Zwaan

Vincent Bijlo en Cappella Pratensis vertellen een zestiende-eeuws verhaal met muziek.
-

Tijdens het Festival bent u een uur te gast bij Vincent Bijlo en muziekgezelschap Cappella Pratensis, die samen in verhalen, beelden, zang en muziek het zestiende-eeuwse Feest van de Zwaan laten herleven.

Het Zwanenfeest komt uit het Den Bosch van de 14e eeuw, en werd georganiseerd door De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.  Dit genootschap  van geestelijken en burgers richtte zich op armenzorg en Mariaverering, maar werd in de eeuwen erna vooral bekend door hun feesten met vermaarde artiesten, muziek en spectaculaire diners. Edellieden schonken het gezelschap zwanen om op te dienen bij het banket – en verdienden daarmee de eretitel Zwanenbroeder.

Tijdens het Geschiedenis Festival is Vincent Bijlo is uw gastheer; hij vertelt u alles over de oorsprong van het feest, over de culturele en politieke invloed van de broederschap, en over hun soms wel héél prikkelende liederenkeuze…  Het ensemble Cappella Pratensis zingt live prachtige polyfone liederen uit de vijftiende en zestiende eeuw zoals die ook op het feest geklonken moeten hebben.

In deze try-outversie van het Feest van de Zwaan moet u helaas het eten, de wijn, de jongleurs en de acteurs in historische kledij er zelf bij denken. Maar wie in november 2023 wil aanschuiven in Den Bosch bij de première van het compleet uitgevoerde versie van het feest, is van harte welkom.

Vincent Bijlo is cabaretier, verteller, schrijver en podcastmaker. Hij trad eerder op het Geschiedenis Festival op met Leonie Jansen en de Konrad Koselleck Big Band.

Cappella Pratensis is een in Nederland gevestigd ensemble, gespecialiseerd in 15e en 16e-eeuwse polyfone muziek. Hun uitvoeringen en interpretaties zijn altijd gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De zangers staan altijd gegroepeerd rond één groot koorboek, precies zoals gebeurde in de Renaissance. Ze zijn nationaal en internationaal te horen op festivals en podia in Nederland, België Duitsland, Portugal en de VS. Kijk hier voor een impressie.

Let op: in verband met de concentratie van de acteurs laten we na aanvang geen bezoekers toe. We vragen het publiek ook om tot het einde te blijven.