
2.7 – Elizabeth Stuart: Brieven van de Hartenkoningin
Hoogleraar Nadine Akkerman verrichtte jarenlang speurwerk naar de correspondentie van een van de intrigerendste vrouwen van de zeventiende eeuw: de Schotse koningsdochter Elizabeth Stuart. Akkerman vertelt in een interview over haar onderzoeksmethoden en over de ontdekking dat Elizabeth vanuit Den Haag meer invloed uitoefende binnen het oorlogvoerende Europa dan tot nog toe werd gedacht.
Elizabeth Stuart en haar man Frederik V waren één jaar koning en koningin van Bohemen, tot ze werden afgezet. Vogelvrij verklaard in het Duitse keizerrijk, vluchtte het paar in1620 naar Den Haag, als gasten van de Oranjes, , een strategische plaats om hun legers aan te sturen. Hun hof werd een ontmoetingspunt voor politieke en religieuze vluchtelingen en kunstenaars.
Elizabeth, in haar tijd bijgenaamd de Hartenkoningin maar door historici bespot als de Winterkoningin, bleef ook na Frederiks dood in 1632 een extravagante koninklijke levensstijl houden en werkte aan politieke invloed en aan het terugwinnen van en Duitse erflanden voor haar kinderen. Ze boorde haar internationale netwerk aan in een Europa dat werd verscheurd door strijd tussen katholieken, protestanten, burgers en vorstenhuizen.
Nadine Akkerman is hoogleraar vroegmoderne literatuur en cultuur aan de Universiteit Leiden. Haar expertise is Engelse literatuur en ze bestudeerde o.a. briefwisselingen van Elizabeth Stuart en de werkwijze van zeventiende-eeuwse spionnen. Haar boek De Hartenkoningin verschijnt dit jaar.
