Home Programma Een nieuwe Afrikaanse geschiedenis 
Een nieuwe Afrikaanse geschiedenis 
Zeinab Badawi

Een nieuwe Afrikaanse geschiedenis 

Zeinab Badawi over haar onderzoek naar de pre-koloniale geschiedenis van Afrika.
05:08 - 05:08

Zeinab Badawi, gelauwerd BBC-verslaggever, zocht lang  naar een toegankelijk boek dat een zo compleet mogelijke geschiedenis van Afrika zou vertellen, gebaseerd op Afrikaanse bronnen en met nadruk op de pre-koloniale geschiedenis. Toen ze dat niet kon vinden, besloot ze het zelf te schrijven.  

Uit haar boek en de gelijknamige 20-delige BBC-documentaire rijst een nieuwe geschiedenis van Afrika op vanuit het perspectief van tientallen Afrikaanse wetenschappers, onder wie historici, antropologen en archeologen. Tijdens het Geschiedenis Festival vertelt ze over haar onderzoek, dat haar in zeven jaar langs dertig landen voerde. 

Badawi laat haar publiek daarbij ook  kennismaken met The General History of Africa (GHA), een omvangrijk project van UNESCO, dat tot nu toe het werk van circa 350 voornamelijk Afrikaanse wetenschappers heeft gepubliceerd. Het project werd opgestart in de jaren zestig, toen leiders van pas onafhankelijk geworden landen na het dekoloniseren van hun land ook hun geschiedenis wilden dekoloniseren.  

Zeinab Badawi werd geboren in Soedan en groeide op in het Verenigd Koninkrijk. Ze studeerde cum laude af in Politiek en Antropologie en werkt sinds 1998 bij de BBC. Ze is daarnaast hoofd van de School of Oriental and African Studies van de University of London. (Foto door Jamie Simonds)