Een kijkje in de kasteelkeuken
In haar gecombineerde lezing en workshop licht stadsarcheoloog Anja van Zalinge een tipje van de sluier op over wat de bewoners van kasteel Huis ter Kleef in Haarlem door de eeuwen heen (±1250-1573) zoal aan vlees en vis op tafel hadden staan. En hoe we dat te weten zijn gekomen door diepgravend onderzoek en de bijzondere combinatie van archeologische, zoölogische en historische informatie.
Opgravingen van het kasteel Huis ter Kleef in Haarlem hebben honderdduizenden nieuwe archeologische vondsten opgeleverd, waaronder 65.000 dierlijke botten uit de slotgracht, de latrines en waterputten. Uit onderzoek blijkt dat er in drie eeuwen ten minste 119 diersoorten op het menu hebben gestaan bij de kasteelbewoners. Goudplevier, snoek, stekelrog, houtsnip en oester vormde min of meer dagelijkse kost. Maar er werden ook reigers gefokt voor een exclusief hapje op tafel. De hier gevonden konijnenbotjes waren de tot dan toe oudste in archeologische context gevonden konijnenbotjes in Nederland. En wat doen tonijn- en dolfijnbotjes in de gracht?
Natuurlijk neemt Van Zalinge ook weer vondsten mee die u na haar inleiding zelf van dichtbij kunt bekijken.
De resultaten van het onderzoek zijn recentelijk gepresenteerd in de wetenschappelijke publicatie NAR 82 ‘The luxurious lives of lords and ladies. Animal remains and their spatial distribution at Huis ter Kleef (c.1250-1573 AD)’. Een uitgebreide publicatie over het verhaal van Huis ter Kleef en het luxe leven van de bewoners, zal naar verwachting in 2026-2027 verschijnen, tegelijk met een aantal publieksevenementen.