Home Programma Een familiesaga in olie en staal  
Een familiesaga in olie en staal  
Een familiesaga in olie en staal  

Een familiesaga in olie en staal  

Lezing over de Kesslers door Jeroen Koch.
-

Zonder de familie Kessler zou Nederland er vandaag de dag heel anders uitzien, en dat maakt hun geschiedenis interessant voor ons allemaal. Wie was deze familie? En hoe konden ze zo invloedrijk worden?

De Kesslers blonken uit in alles: in sport, diplomatie en wetenschap, maar bovenal in de handel. De familie bracht de grondleggers voort van twee van de grootste Nederlandse ondernemingen: Koninklijke Shell en Hoogovens. Andere familieleden verdienden hun sporen in de pedagogiek, de fysica en de voogdijzorg, en in de kunsten: muziek, architectuur en schilderkunst. In zijn lezing vertelt Jeroen Koch over de fascinerende geschiedenis van drie generaties Kessler. Het is een verhaal over de burgerlijke cultuur van Nederlands-Indië en Europa tegen de achtergrond van een ‘verkeerd verleden’ en een ‘verkeerd heden’ van westerse overheersing en oliewinning.

Jeroen Koch is universitair docent en onderzoeker bij de afdeling Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de politieke en intellectuele geschiedenis vanaf de Verlichting en doceert onder andere over de burgerlijke cultuur, het sociaal-darwinisme, de Europese monarchie en de ontwikkeling van het denken over kapitalisme. Zijn boek over de Kesslers verschijnt in het najaar van 2023.

Jeroen Koch.