Home Programma Echt nep: mensen, machines en de waarheid
Echt nep: mensen, machines en de waarheid
Echt nep: mensen, machines en de waarheid

Echt nep: mensen, machines en de waarheid

Hans Schnitzler over het essay van de Maand van de Geschiedenis.
05:31 - 05:31

‘Echt nep’ is dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis. Ons beeld van de geschiedenis verandert continu, en wordt beïnvloed door beeldvorming, framing, en misleiding. Tijd om daar onder leiding van filosoof Hans Schnitzler over na te denken.

Schnitzler, dit jaar auteur van het essay van de Maand van de Geschiedenis, belicht in zijn lezing het steeds moeilijker te maken onderscheid tussen feit en fictie. Hoe weten we nog wat echt is, in een wereld vol nepnieuws, complottheorieën en manipulatie?

Waarom zijn wij mensen überhaupt zo gefascineerd door robots en technologie? En waarom laten we ons steeds vaker verleiden om onze menselijke vermogens uit te besteden aan machines en aan kunstmatige intelligentie? Graven in ons verleden helpt ons wellicht om hier meer zicht op te krijgen. Misschien moeten we allemaal wel in technotherapie.

Hans Schnitzler is filosoof, schrijver en columnist voor journalistiek platform Follow the Money en voor diverse landelijke kranten en tijdschriften. In zijn werk staat de invloed van de digitalisering op de alledaagse leefwereld centraal. Als auteur van het Essay van de Maand van de Geschiedenis werd hij voorgegaan door onder anderen Louise Fresco, Beatrice de Graaf, Herman Pleij en Abdelkader Benali. Na afloop van zijn lezing zal hij het essay, met de titel De mens, de machine & de therapeut signeren in de foyer van PHIL.

Hans Schnitzler
Hans Schnitzler. Foto door Wouter Keuris.
De mens, de machine en de therapeut