
1.7 – Digitaal erfgoed: opslaan, ontsluiten, onderzoeken
Nederlandse musea en erfgoedinstellingen hebben jarenlang archieven vol historische documenten en oude foto’s ingescand om zo de informatie te veilig te stellen. Maar voordat onderzoekers iets met al die scans kunnen doen, en er geavanceerde onderzoeksprogramma’s op kunnen loslaten, moeten al die bestanden worden ontsloten. Van ieder document moet worden vastgelegd wat erin staat (tekstherkenning), en er moet informatie bij over het archiefstuk (metadata). Al met al een enorme klus.
Tientallen erfgoedinstellingen zetten daarom geschiedenisliefhebbers in die hen kunnen helpen bij het ontsluiten en ontcijferen van ingescande historische documenten. Op de website www.velehanden.nl kunt u zien hoe honderden vrijwilligers zich hiervoor in hun vrije tijd inzetten. Dankzij hen worden archieven en collecties makkelijker te onderzoeken door specialisten.
Mark Groothuis, projectleider bij velehanden.nl legt u in deze workshop graag uit hoe belangrijk het beheren en ontsluiten van digitaal erfgoed is, en hoe dat het beste kan gebeuren (ook interessant voor uw eigen archief). Hij geeft u tal van praktijkvoorbeelden, laat u meedenken en nodigt u uit mee te discussiëren. Tot slot laat hij u stap voor stap zien hoe u zelf kunt meedoen aan projecten als Vele Handen.
Mark Groothuis is projectleider van het platform www.velehanden.nl en werkt voor erfgoedspecialist Picturae, waar VeleHanden onderdeel van is. Picturae is expert op het gebied van digitaliseren, bewaren, beheren en ontsluiten van waardevol cultureel erfgoed, zoals erfgoedcollecties en archieven.