
Dierenmummies in het Oude Egypte
Conservator Egypte & Nubië van het Rijksmuseum van Oudheden, Toon Sykora, neemt u mee in de ingewikkelde oud-Egyptische godenwereld en de centrale rol die dieren hierin spelen.
Sykora gaat met de zaal het gesprek aan over dierenmummies, een belangrijke bron van informatie voor de wetenschap. Wat zegt de mummificatie van een dier over de status van het dier in het oude Egypte? Was het dier heilig of gewoon heel dierbaar? Werd het vereerd? Aan de hand van röntgenfoto’s kunnen we eindelijk goed begrijpen hoe mens en dier in het oude Egypte precies met elkaar verbonden waren.
Sykora’s vertelt daarbij over de laatste ontdekkingen uit het oude Egypte, waaruit blijkt dat de vragen én informatiebronnen nog lang niet zijn opgedroogd.
Dierenmummies zijn onderdeel van de nieuwe tentoonstelling die in oktober 2025 geopend wordt in het Rijkmsuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling reist sinds 2020 door Japan, Korea en Australië. Samen met nooit eerder vertoonde objecten uit het museumdepot toont de expositie wat recent onderzoek en nieuwe onderzoekstechnieken ons vertellen over het dagelijks leven, de religie en de dodenwereld van het oude Egypte.