Home Programma De laatste slachtoffers van de Amerikaanse slavenhandel
De laatste slachtoffers van de Amerikaanse slavenhandel
Bewoners van Africatown, afkomstig van de Clotilda

De laatste slachtoffers van de Amerikaanse slavenhandel

Hannah Durkin over het slavernijschip Clotilda.
05:27 - 05:27

In 1808 werd in Amerika het importeren van slaven verboden, maar mensenhandelaren bleven Afrikanen ontvoeren en langs de grenscontroles smokkelen. Pas in juli 1860 voer het allerlaatste illegale slavenschip naar Alabama. Aan boord van de Clotilda bevonden zich meer dan honderd gevangengenomen en tot slaaf gemaakte Afrikanen. Zij zijn de laatste ooggetuigen van een huiveringwekkende periode in de wereldgeschiedenis.

De Britse historicus Hannah Durkin, gespecialiseerd in de geschiedenis van de Atlantische slavenhandel, deed onderzoek naar hun levens. Ze beschrijft hun ontvoering uit het huidige Nigeria, de gruwelijke reis over de oceaan en hun verkoop in Alabama.

Hun levensverhalen vormen een rode draad van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) naar het begin van de burgerrechtenbeweging in Selma,. Een groep overlevenden van de Clotilda stichtte in Alabama een eigen zwarte stad, Africatown, en hielden daar decennialang West-Afrikaanse tradities in ere. De laatst bekende overlevende van de Clotilda overleed in 1940, maar nakomelingen houden tot op de dag van vandaag het erfgoed in stand.

Op het Geschiedenis Festival vertelt Durkin vertelt haar onderzoek, maar bovenal over de mensen die ze ontmoette of op papier weer tot leven bracht.

Hannah Durkin
Hannah Durkin, foto door Matt Jamie.