Home Programma Dan Jones over de tempeliers
Dan Jones over de tempeliers
Dan Jones

Dan Jones over de tempeliers

Dan Jones neemt u mee in het verhaal over de grootste religieuze ridderorde uit de geschiedenis.
Grote Zaal
05:01 - 05:01

Historicus Dan Jones brak in 2019 door bij het Nederlandstalige publiek met zijn boek over de tempeliers, maar was nog niet eerder te gast op het Geschiedenis Festival. In 2024 staat hij op het podium in de Grote Zaal en neemt hij bezoekers mee in het verhaal over de grootste religieuze ridderorde uit de geschiedenis. 

In 1119 richtten negen ridders in Jeruzalem de Orde van de Tempeliers op, een broederschap die pelgrims in het Heilige Land moest beschermen. De leden legden een gelofte van armoede en gehoorzaamheid af, en werden daardoor in 1129 erkend door de kerk. Verenigd onder de vlag met het rode kruis trokken deze krijgsmonniken ten strijde in de naam van God. 

In twee eeuwen tijd ontwikkelden de tempeliers zich tot een machtige groep eliteridders en -bankiers, die zo rijk werden dat ze leningen verstrekten aan vorsten en pausen in heel Europa. Maar in 1307 werd hun val ingezet toen ze beschuldigd werden van ketterij.

Dan Jones  is een Britse historicus, journalist, tv-presentator en schrijver. Hij schrijft vooral over (Engelse) middeleeuwse geschiedenis, zoals de kruisvaarders, de tempeliers, de Magna Carta, de Plantagenets en de Tudors. (Foto door Peter Clark)