Home Programma 1.9 – Caesar in de Lage Landen
1.9 – Caesar in de Lage Landen
1.9 – Caesar in de Lage Landen

1.9 – Caesar in de Lage Landen

Lezing over de Romeinse keizer
Noord-Hollands Archief
10:45 - 11:45

Let op: het Noord-Hollands Archief is een externe locatie, aan de Jansstraat 40. Loopafstand ca. 5 minuten vanaf PHIL. Houd hier rekening mee bij uw planning. De looproute vindt u in het programmaboekje.

We weten uit de verslagen van Julius Caesar zelf dat hij met zijn legers in de Lage Landen is geweest. Maar waar precies? Tom Buijtendorp doet veel onderzoek naar de aanwezigheid van de Romeinen in de Lage landen, en hij kreeg aan de hand van nieuwe ontdekkingen beter in beeld waar de roemruchte staatsman geweest is en hoe hij er echt uitzag. Tijdens zijn lezing op het Geschiedenis Festival vertelt hij over zijn speurtocht in onder meer musea en Caesars verslag, en zijn bezoek aan mogelijke locaties van de noordelijke veldslagen. 

Dit najaar komt de Hermitage Amsterdam (inmiddels hernoemd tot  H’ART Museum) met een tentoonstelling over het leven van Julius Caesar. Daar zal de gezichtsreconstructie van Caesar te zien zijn die is gemaakt voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, en die gebaseerd is op Buijtendorps bevindingen.

Tom Buijtendorp promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over Forum Hadriani. Als zelfstandig onderzoeker en publicist schijft hij regelmatig boeken en artikelen over archeologie, historie en bestuur. Zijn boek Caesar in de Lage Landen werpt een nieuw licht op Caesar, van zijn bijzondere geboorte tot zijn lugubere dood. Ter gelegenheid van de tentoonstelling in de Hermitage verschijnt een heruitgave, en schreef hij De Caesarroute, een aparte routegids voor Caesar in de Lage Landen.