Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

donderdag 12 juli 2018

Ben Bot

Interview

Ooggetuigen


‘Ooggetuigen’ is een korte serie live interviews met mensen die betrokken waren bij belangrijke momenten in de recente geschiedenis. Welke beslissing namen ze bij een crisis, wat was toen hun standpunt of hun motief voor een bepaald beleid? Kijken ze er nu anders tegenaan dan toen?

Toen Ben Bot in 2003 minister van Buitenlandse Zaken werd, was George W. Bush president van Amerika. Deze had de oorlog verklaard aan het terrorisme en vond elk middel om terreur te bestrijden geoorloofd. Bush lapte internationale rechtsregels aan zijn laars, deelde de wereld op in with or against us en accepteerde geen kritiek. Ook niet van Europese bondgenoten, zo zou Bot aan den lijve ervaren.

In de interviewserie Ooggetuigen vertelt hij over zijn soms pijnlijke gesprekken met de Bush-regering en trekt hij een historische lijn naar de huidige buitenlandse politiek van Donald Trump.    

Ben Bot (1937) was van 2003 tot 2007 minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten Balkenende II en III. Daarvóór was hij onder meer secretaris-generaal, ambassadeur in Ankara en Oost-Berlijn, en vaste vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Na zijn ministerschap werd Bot directeur van het Instituut Clingendael, tot 2015. Nu werkt hij als lobbyist.
 

Beatrice de Graaf

Terreur

Lezing

Beatrice de Graaf spreekt in de prachtige historische setting van de Gravenzaal over haar boek...

Adam Zamoyski

Napoleon

Lezing

Adam Zamoyski is een van de bekendste historici van dit moment. Hij werd geboren in Polen,...

Marijke Hilhorst

Familiegeschiedenis

Masterclass

Marijke Hilhorst is auteur van de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd en van het...

Jean-Marc van Tol

Feit vs. fictie

Masterclass

Historici houden zich graag aan de feiten, maar wie een pakkend verhaal over geschiedenis wil...