Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

donderdag 8 augustus 2019

Anneloes Timmerije

Bruiden voor Batavia

Vertelling


Schrijfster Anneloes Timmerije kruipt met haar theatrale monoloog twintig minuten in de huid van Maria van Aelst, die in 1625 als 18-jarig meisje met een groep jonge vrouwen naar Batavia werd verscheept voor de zogenaamde Volksplanting. In het Aziatische hoofdkwartier van de VOC was een groot gebrek aan vrouwen. Dat wil zeggen: de keurige, nette, Hollandse meisjes die de VOC voor ogen had.

Maria en haar lotgenoten, vaak weesmeisjes, werden gestuurd om te trouwen en kinderen te baren, in dienst van de heren in Amsterdam. Maria werd geen moeder, een van de tragedies in haar leven. Ze ontwikkelde zich in dit bikkelharde tijdperk wel tot een van de rijkste, onafhankelijkste vrouwen in de Republiek, met een bloeiende diamanthandel. 
 
Maria van Aelst heeft echt bestaan, en was een vrouw die in moeilijke omstandigheden van haar tijd goed zag wat haar mogelijkheden waren, die haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw nog voor haar had gedaan. 
 
Anneloes Timmerije is oud-journaliste en schrijfster van non-fictie, korte verhalen en (historische) romans. Haar literaire non-fictieboek De mannen van Maria verschijnt in september en vertelt het turbulente levensverhaal van Maria van Aelst. Timmerije trad met deze monoloog eerder op tijdens de theatervoorstelling De Indië monologen, met onder anderen Adriaan van Dis, Gustaaf Peek en Yvonne Keuls.

Foto: Chris van Houts

Opening

Annemarie Lavèn, Geert Mak, Lilianne Ploumen en Hollands Diep

Welkomstwoord

Het openingsprogramma van het Geschiedenis Festival zet de toon van de dag: een bonte...

Vincent Bijlo

Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Big Band

Avondprogramma

De uitsmijter van het Geschiedenis Festival is een show waarin muziek en geschiedenis hand in...

Jeroen Dijsselbloem

Interview

Keerpunten in de recente geschiedenis

In de serie 'Ooggetuigen' interviewt Coen Verbraak prominenten die ooggetuige waren van...

Anneloes Timmerije

Vertelling

Bruiden voor Batavia

Schrijfster Anneloes Timmerije kruipt met haar theatrale monoloog twintig minuten in de huid...