Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

dinsdag 9 juli 2019

Annabella Meddens

Masterclass stamboomonderzoek

Speurwerk in het archief


Aan de hand van voorbeelden vertelt Annabella Meddens uit haar eigen onderzoek hoe je (stamboom-)onderzoek doet in een archief. Waar begin je? Wat zijn de grootste obstakels die je als beginnend onderzoeker tegen kunt komen? Naast strafregisters en -dossiers zullen onder andere bronnen als het bevolkingsregister, overlijdensaktes, kranten en registers uit het weeshuis ter sprake komen. Meddens geeft een aantal voorbeelden van boeiende vondsten uit Haarlemse archieven en geeft o.a. een inkijkje in de criminaliteit onder vrouwen in de negentiende eeuw.
 
Archivaris en historicus Annabella Meddens-van Borselen gaf al in 2018 een goed bezochte masterclass op het Geschiedenis Festival. Ze is al ruim dertig jaar verbonden aan het Noord-Hollands Archief als senior medewerker educatie. Ze deed archiefonderzoek naar VOC-repatrianten en criminelen, en naar criminele vrouwen in Haarlem en Amsterdam in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Let op: voor de colleges / masterclasses / workshops op de Loft is slechts beperkt plek (35 personen per keer). Inschrijven is verplicht, dit kan tijdens het festival bij de Geschiedenis Festival-informatiebalie in de foyer. Bij inschrijving krijgt u een voucher die u toegang geeft tot het college.

Opening

Annemarie Lavèn, Geert Mak, Lilianne Ploumen en Hollands Diep

Welkomstwoord

Het openingsprogramma van het Geschiedenis Festival zet de toon van de dag: een bonte...

Vincent Bijlo

Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Big Band

Avondprogramma

De uitsmijter van het Geschiedenis Festival is een show waarin muziek en geschiedenis hand in...

Jeroen Dijsselbloem

Interview

Keerpunten in de recente geschiedenis

In de serie 'Ooggetuigen' interviewt Coen Verbraak prominenten die ooggetuige waren van...

Anneloes Timmerije

Vertelling

Bruiden voor Batavia

Schrijfster Anneloes Timmerije kruipt met haar theatrale monoloog twintig minuten in de huid...