Home Programma 100 jaar Marseillaise
100 jaar Marseillaise
100 jaar Marseillaise

100 jaar Marseillaise

Muzikale lezing door Luc Panhuysen en Saskia Törnqvist.
-

De Marseillaise werd geschreven in 1792 als anti-Oostenrijks strijdlied, en het won na een Franse overwinning op het Pruisische leger al snel aan populariteit. Luc Panhuysen verdiepte zich samen met musicoloog Saskia Törnqvist in de bloedige jaren na de Franse Revolutie. In een boeiende afwisseling van beeld, verhaal en muziek vertellen ze over het ontstaan van ‘de natie’, de opkomst van massabewegingen en laten ze zien hoe de Marseillaise moeiteloos met alle winden meewaaide. In 1889, honderd jaar na de Revolutie, duikt het lied op bij de Wereldtentoonstelling in Parijs en wordt het lied van de stijdende burgers  het paradepaardje van de zittende macht.

Luc Panhuysen is historicus en schrijver en een graag geziene gast op het Geschiedenis Festival. Zijn laatste boek Monsterschip werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

Saskia Törnqvist is musicoloog en geeft muziekgeschiedenis aan het Conservatorium van Amsterdam. Luc en Saskia stonden al eerder op het Geschiedenis Festival en geven samen ook geregeld muzikale lezingen in de Philharmonie Haarlem.