Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

Informatie


Wat is het Geschiedenis Festival?

Op zaterdag 6 oktober strijkt het Geschiedenis Festival voor de vierde keer neer in Haarlem. Van negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds betreden prominente historici uit binnen- en buitenland de vijf podia van theatercomplex de Philharmonie en voeren u mee naar het verleden.

De onderwerpen die ze uitkiezen zijn zo divers als geschiedenis maar zijn kan. Van de Egyptische godenwereld tot negentiende-eeuws nationalisme, van de Korea-oorlog tot onverwacht spannende muziek uit de Tachtigjarige Oorlog, en van dappere oorlogshelden tot de ontwikkeling van protest en rebellie in Nederland.

Waar ze ook over zullen spreken, de tientallen bevlogen tophistorici, meestervertellers en geschiedeniskenners die de podia zullen bevolken staan garant voor een fenomenale dag.
 

Tickets

De prijzen voor het Geschiedenis Festival variëren van € 49,95 voor leden van Historisch Nieuwsblad tot een reguliere prijs van € 59,95. Ook is er een studententarief. En tot 26 mei hanteren we een vroegboekkorting.
 

Datum

Het Geschiedenis Festival vindt plaats op zaterdag 6 oktober 2018 van 9 uur 's ochtends tot 18 uur 's avonds.


Toegankelijkheid

Met uitzondering van ruimte Loft 1, waar de workshops worden gehouden, is het gehele Festival rolstoeltoegankelijk.
 

Lunch

Wilt u geen moment missen van het Geschiedenis Festival en vermijdt u liever rijen bij de lunch? Bestel dan bij uw festivalticket een Geschiedenis Festival-lunchpakket. Dit rijk gevulde pakket staat dan vanaf het begin van de lunchperiode gekoeld voor u klaar om af te halen.

Lunchbox
- Bruin stokbrood met jong belegen kaas, tomaat en komkommerspread
- Focaccia met kipfilet en avocado
- Donut naturel
- Handfruit 
 
Lunchbox vega
- Bruin stokbrood met jong belegen kaas, tomaat en komkommerspread
- Focaccia met hummus en geroosterde groenten
- Donut naturel
- Handfruit 

Wilt u de vegetarische lunchbox bestellen of heeft u andere dieetwensen? Geef deze dan voor 1 oktober o.v.v. dieetwensen door via festival@historischnieuwsblad.nl en we kijken samen met onze cateraar hoe we u tegemoet kunnen komen.

Kosten: € 9,50.
 

Masterclasses en speeddates

Dit jaar vinden er vier masterclasses plaats op het Geschiedenis Festival. Jean-Marc van Tol, tekenaar van Fokke en Sukke en schrijver van de historische roman Musch, laat zien hoe u feit en fictie combineert om een goed verhaal te schrijven. Familiechroniquer Marijke Hilhorstgeeft twee keer een workshop over het schrijven van een familiegeschiedenis en paleograaf Eef Dijkhofleert u middeleeuwse bronnen lezen. Ten slotte laat archivaris Annabella Meddenszien hoe je stamboomonderzoek doet in een archief.

Het Geschiedenis Festival is niet compleet zonder de populaire speedatesessies. Heeft u een briljant idee voor een (historisch) boek? Wilt u uw pitch oefenen? Heeft u een tip nodig over research? Zoekt u hulp bij uw writer’s block? Of wilt u weten wat een uitgever eigenlijk doet? Schrijf u dan in voor een speeddatesessie: u maakt een afspraak voor een persoonlijk gesprek van 10 minuten met een uitgever. U mag alles vragen, maar er is één gouden regel: na precies 10 minuten moet u de spreekkamer verlaten om plaats te maken voor de volgende kandidaat.

Deelnemende uitgeverijen zijn Ambo|Anthos, Vantilt, Omniboek, Boom uitgevers en Walburg Pers.

Let op: voor masterclasses en speeddates kunt u zich inschrijven tijdens het Geschiedenis Festival bij de Historisch Nieuwsblad-stand in de foyer.
 

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het Geschiedenis Festival? Neem dan contact op met de redactie van Historisch Nieuwsblad.
E-mail: festival@historischnieuwsblad.nl
Telefoon: 088-700 29 20
 

Locatie en route

Het Geschiedenis Festival vindt plaats in de Philharmonie Haarlem.

Philharmonie Haarlem
Lange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem
023 - 5121212
Navigatieadres: Damstraat 12 (Parkeergarage De Appelaar)

 


Openbaar vervoer
Het Station Haarlem bevindt zich op 10 minuten loopafstand. U vertrekt vanaf het Stationsplein (centrumkant) richting de Grote Markt via de Jansweg. Aan het einde van de Jansweg vindt u links tegenover de St. Bavokerk de Philharmonie.
Plan uw reis op www.ns.nl of www.9292ov.nl

Fietsenstalling
In de Smedestraat (op 250 meter van de Philharmonie) is een gratis, overdekte en bewaakte fietsenstalling.
Geopend van ma t/m wo tot 24.00 uur, op do en vr tot 05.00 uur en op koopzondag tot 18.00 uur.

Met de auto
Vanuit Den Haag/Amstelveen/Schiphol (A9)
Neem de afslag Haarlem (NIET afslag Haarlem-Zuid / Zandvoort). Aan het einde van de afrit de rotonde (knooppunt Rottepolderplein) voor 3/4 nemen (de derde uitvalsweg). U bevindt zich op de A200 (Amsterdam-Haarlem). Zie vervolg.

Vanuit Beverwijk/Zaandam/Alkmaar (A9)
Neem de afslag Haarlem. Aan het einde van de afrit de rotonde (knooppunt Rottepolderplein) voor 1/4 nemen (de eerste uitvalsweg rechts). Hierna bevindt u zich op de A200 (Amsterdam-Haarlem). Zie vervolg.

Vanuit Amsterdam (A200)
U rijdt op de A200 richting Haarlem. Zie vervolg.

Vervolg routebeschrijving
Volg de borden Haarlem-Centrum / Haarlemmerliede (rechts aanhouden). Hierna bevindt u zich op de N200. Volg de borden Centrum en sla aan het einde bij het verkeerslicht rechtsaf, direct daarna bij het eerste verkeerslicht linksaf (Papentorenvest). Volg deze weg totdat u het Spaarne (Catharijnebrug) bent overgestoken. Op de T-splitsing gaat u links (Koudenhorn) en volgt u het Spaarne. U passeert Teylers Museum en gaat vlak daarna rechtsaf parkeergarage De Appelaar in. Voor de parkeergarages De Kamp of Raaks (beiden op minder dan 10 minuten loopafstand en grotere capaciteit dan De Appelaar) volgt u de P-borden.

Parkeerinformatie
In Haarlem zijn 5 parkeergarages met in totaal 2900 parkeerplaatsen. Haarlem biedt ruim voldoende parkeerplekken in de stad, waarvan ruim 1700 plekken op loopafstand (max. 10 min.) van de Philharmonie. In het centrum van Haarlem geldt betaald parkeren.
Voor informatie over parkeertarieven in Haarlem zie www.haarlem.nl/parkeertarieven-op-straat-en-in-garages
 
Naam garage Adres Aantal plekken Afstand Philharmonie
Stationsplein Lange Herenstraat 11 448 10 min. lopen
Houtplein Wagenmakerslaan 1 752 13 min. lopen
Raaks Zijlvest 1000 9 min. lopen
De Appelaar Damstraat 12 290 1 min. lopen
De Kamp De Witstraat 1 418 7 min. lopen
 

Hotel

Het 4-sterrenhotel Grand Hotel Amrâth Frans Hals is gevestigd in de binnenstad van Haarlem. Het hotel beschikt over 82 luxueuze kamers, een prachtige lounge en een sfeervolle hotelbar. Door de unieke locatie van het hotel loopt u binnen 5 minuten naar de Philharmonie, waar u het Geschiedenis Festival kunt bijwonen. Maar ook om de binnenstad van Haarlem te verkennen of de prachtige stranden van Zandvoort en Bloemendaal te bezoeken, is Grand Hotel Amrâth Frans Hals een ideale locatie.
Meer informatie en een kamer reserveren.